Saturday, November 16, 2013

blogger-droids

Baru tau ade apps ni.. so.. ni saje nak test jer.. either this apps is ok or not..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, November 11, 2013

Assalamualaikum. .
Tanggal 8 November 2013.. genaplah umur our Sofia The First -4 tahun... atas permintaan dia, nak celebrate dgn kwn2 at school. . So, mama siapkan kek & goodies utk kwn2.

Seminggu sblm nk buat tu dah kena inform teachers. . So teachers bole standby ape yg yg patut utk hari tu..

Orang lain celebrate birthday siap bawak clown bagai.. sofea punye mmg abes simple la... motif utama ialah nak celebrate dgn kwn2.  **teachers bgtau, semuaa student tkut clown kecuali Sofea!!







Kek mama buat sendiri. . Sb baker yg kami tempah kek tahun lepas tu cuti kawen!

Sunday, November 3, 2013

Rainbow cake (Sofea's Birthday cake)

Alhamdulillah...

sebenarnya dah lama tak buat keja baking ni... rsnya ni la first time buat selepas pindah masuk rumah baru.. rsnya i should thank baker kek yg awesome tu.. sb dia cuti kawen, dia tutup tempahan kek buat sementara waktu..(oktober-November)... dah ade org lain, yg jual kek jugak... tapi harga dia mahal sgt la pulak..(boleh dpt 2 biji Chocolate indulgence SC tau!!... so pikir punye pikir.. i'd decided to bake the cake myself... dah lama tak tunjuk skill kan.. ntah jadi ke tidak....



masa beli pewarna ni cari color merah takde.. belasah je amik kolor pink... ade lilin no 4.. * sb nk deco sendiri, cari yg senang2 jer lah


 tgk betapa bersepahnya meja makan.. buat keja sampai penuh meja.. saya buat adunan tu 2 kali, sb overn kecik... skali adun dpt utk 3 kaler.... dah siap lepas tu adun lagi... buat rainbow cake ni kena sgt sabar.. sebab proses membakar tu amik masa.. sekeping kek amik masa 20 mins..

 tadaaaa.... dah siap bakar semua color... bukan warna pelangi?? hahaha.. belasah! janji colorful...
ni bahan utk lapis kek.. memula nk pakai krimwell jer.. tp tukar, nk pakai cream cheese ni.. konon nk kek tu rasa lagi sedap....

lapisan bawah skali letak warna pink... rainbow ade pink ke?? 

tadaaaa.... dah siap lapis semua lapisan.... 
pastu simpan balik dalam freezer... bagi 'bangunan' tersebut betul2 kukuh sebelum di'bungkug'  lebih rapi gitu....

terima kasih pada yg sudi baca.
resepi asal amik dari Whisk Kid...  dia ade letak yg guna cawan dgn timbang.. aku amik yg cawan tu..lagi senang nak measure kot....

Tuesday, October 22, 2013

Mencari tadika baru

Khabar kencang kat office,  epf gombak nk pindah... bangunan dah dpt, cuma tunggu kelulusan je untuk buat renovations. .. dekat Sunway Batu Caves. Memanglah bangunan baru, ngadap Giant dgn McDonald's lagi... tp yg jadi mslhnya nt bile ade Thaipusam. Matilahhh nk g keja... bersesak kat situ. ...

Kebetulan semalam ade cikgu Qdees Selayang dtg nak buat withdrawal nak sambung belajar kat AeUniversity.. amik course children early education. .. dgr dia berckp mcm mat saleh dah.. terus terfallinlove gitu.. nak antar Sofea masuk Qdees thn depan... bile dh semngat gitu, tangan ni rajin je nak blogwalking cari info psl qdees. .. yuran dia lebih kurang je mcm cic.. tp ade yuran ikut terms pulak... setiap 3 bln.. yg tu aku x phm.. cikgu tu ajak aku dtg sana 9 November nnt.. ade open day. . Nak tanya ape nnt bole la tanya...baru tau jgk qdees ade kelas mengaji jugak utk budak yg amik full day package (skali dgn day care)

Bukan x suka CIC yg skrg ni... sofea pun dah ok bljar kat situ... cuma nk cari yg lebih ok lah...

Arini mc.. sakit belakang. Terseliuh kenapa ntah. Ms g amik sofea petang tadi, nampak ade banner Little Caliph Bandar Baru Selayang.. x sempat nk amik no.. tp Google sgt membantu u know! Thanks Google. . Terus dpt no phone.. save dlm phone & msg lat no tu... LCBBS pun ade open day jgk tp 10 November. . Ngam sgt la tu kan... siap ckp kat hubby, 'klu u xnak gi xpe, I csn go on my own'... wah!! Eksyen btl org baru dpt lesen ni kan... hahhaa....

Xde gamba menarik nk tempek kat sini.. blog akan lebih menarik dgn gamba kan.. nntla..klu ade topik yg ade gamba. . Buleh la post. Even though aku x tau ade org bc ke tak blog aku ni.. or it's just me yg syok sendiri. .. hahaha...

Wednesday, June 12, 2013

Cuti-cuti Hong Kong. (full review)


memula aku nak citer pasal airport HK....besarrrrrr giler..... klu KLIA tu besar, HKIA lagi la super dupa besar..

tgk betapa girang kiterorg...sexited tau

pas turun flight kena naik bus....pastu naik tren bagai....then baru sampai kat arrival....tp bus dia bkn mcm bus rapid tu....bus dia ade 2 kepala...pintu ade 4 ..mko bygkan kotak 4 segi, disetiap tepi kotak tu ade pintu....haaa...ade phm???? pastu tmpt drive dia ade depan ngan blkg...bila dah smpai, driver tukar tmpt duduk g blkg..sb bus tu takde mcm nak undur2 dah....

ok. si kecik ni agak eksyen sket...org len berdiri, dia pun nak berdiri...padahal dia dpt seat!

memula gi beli prepaid....well, org yg keja 7E pandai ckp omputih...tu xde hal...same goes like reception kt kaunter pertanyaan airport tu... then beli octopus kad...octopus kad tu mcm kad touch and go la...ko blh naik bus, tren, dgn kad tu..even nak shopping pun boleh...kira mcm debit kad...

ni dia simkad HK tu.. PCCW nama dia...

ni dia octopus kad tu. yg colourful tu dewasa, yg pink utk bebudak.. sofea kecik, tak payah beli pon..

duit hk, tkr kat mesia ni dpt sumer besar2.....hkd1000, hkd500...pegi sana, beli air mineral hkd5 pun bayar dgn duit hkd500..hahhaa... giler kaya kan!....

then, dari airport amik airport express nak gi hotel.... tambang hkd60 terus deducted dari kad... btw, kad tu harga dia hkd150 (hkd50 adalah deposit, they will return the amount tu bile pulangkan kad tersebut).. sampai stese Tsing Yi, amik taxi pulak...tambang HKD50... taxi dia nampak buruk, tp aircond sejukkkkk and clean taxi... drebar taxi tak pandai ckp omputih...tp dia siap sound sofea 'sit tawn, sit tawn'( sit down) sbb sofea berdiri dlm taxi tu...hahahha.....lgi 1, ade tv kecik dlm taxi tu...tv tu tayang tempat2 menarik kat hk..tp yg tak best dlm bahasa cina..mana aku paham!!....

sampai kt hotel, ade budak hotel tlg angkat beg.... then check in... kat hotel tu boleh beli tiket disneyland terus.... tp ktrg neli kt disneyland sbb nak feeling beli tiket kat kaunter kepala mickey...hehehe...

dah sampai bilik, aku sbnrnye penat..aku phm anak aku pun lagi tenat penat...tp laki aku jenis tak sabar..gelojoh  gigih giler punyer org, terus ajak gi merayau

best woo naik tren HK...laju giler.....hahaha...jarak dia jauh2 tp rasa mcm dekat jer... so tak kisahla ko dok kt mana kt HK, asalakan dekat dgn MTR, ko blh bergerak dari satu tmpt ke 1 tmpt dgn jayanya..dan pastikan anda paham mcm mana nk gunakan train...sbb klu kt kl ade ade putra,star dgn komuter jer..kat sana ada 5-6 jenis ketapi jauh... sgt efficient..baru duduk sat, post sekeping gambar kat instagram..tetiba train dah sampai..lsg terhegeh2 nak simpan henfon pulak..hahaha..

tidak membuang masa tau. mandi terus keluar

train kt mesia kurus2...dorang punye train gegemokkkk....byk space,,,masuk myvi pun boleh

btw, aku gi sana....jalan tak jemm....tp bus byk...mtr pun tiap 2 minit dah sampai....mmg kejap giler...

1st day aku gi Avenue of Stars...tmpt yg ade patung tembaga bruce lee tu... tmpt tu tepi laut,....gi mlm, tmpt tu mmg lawa giler & panjang...maksudnya di sepanjang tepian tu lah.... dan kat situ ada HONG KONG SOGO..haha....gi jauh2 masuk sogo??? baik tak payah.... dok tepi panatai memalam tgk bangunan kat hk tu mmg la sgt2 romantik..kebanyakan yg gi sana berdating....siap pelok ciom molot bagai....over!! matsaleh sgt...

 see my tired face??

 klu cameraman tu hidup, mesti depa 2 org ni kena marah. sibuk jer!

 this is my chinese look daughter..haha...ramai adik beradik dia kat sini

byk lgi bintang2 ni, nk sampai ke nama Bruce Lee ni jauh giler kena jalan...

rasa tak puas amik gamba semua bgunan tu..sb sumer cantik2...colorful... bangunan dia plak sume tinggi2....& ade lampu colorful

2nd Day - Disneyland


naik train Disneyland ni..comel giler tak hubby i kat situ...hehehe

and my little amoi nih....suka dia sbb sumer kepala tikus is around

ni adalah gambar wajib...  sila jealos!

 nampak tak kat belakang tu, betapa ramai manusia..semua tu nak bergamba dgn mickey & minnie...45 minutes beratoq

papa sedang gigih beratur nk bergamba ngan mickey, ktrg sempat bergambar ngan Goofy & Pluto...

maafla...dah try byk kali haplod gamba.. tak berjaya... nk tgk lagi, sila ke FACEBOOK saya okeyh sayang-sayangku.....

yeayyy..parade dah start dah.... kereta berhias Mickey yg lalu dulu, meriah giler..tgk betapa ramai dok tepi jalan tuh....yg baru sebahagian..panjang lagi sbrnye..










Belakang tu adalah rumah tarzan...besar mcm banglo size dia... kitrg siap masuk panjat dlm tu, nk g situ kena berakit-rakit dahulu berenang-renang ketepian...hahaha...awesome!


kat belakang Sofea tu Kedai Emas Mickey Mouse. Sumer jewellery dlm tu ade kepala tikus... aku tak masuk pun, satgi Sofea mintak rantai emas ke cincin ker tak ke mati?? x dpt kang dia maraung...huhuhu



3rd day...
aku gi The Peak.... kat situ atas bukit mcm bukit bendera..boleh view seluruh hong kong...tinggi giler.... gayatttt..





 naik MTR turun kat central (ala2 mcm KL central, semua train berpusat kat situ)..jalan kaki baout 10 minutes... see that my excited face? and my little minnie dlm stroller tuh....haha....asal berjalan mmg suka
 nampak??? cantik kan HK ni...sumer bangunan tinggi. PANAS



SPREAD YOUR LOVE!!...menda ni kat atas puncak tu...harussslah take a pict!

kat situ ade Madame Tassauds.... mcm museum la...yg ade patung lilin tu... kat situ jer pun dah sampai dkt pkl 2 kot...meh layan cket gamba kat sana....bagi korang teruja cket nak gi sana....


 who is he?? sape tak kenal, mmg dia tak layan citer kungfu la tuh...

 and this pretty Princess Diana....rs mcm jumpa dia bebetul jer....

 Datuk Michell Yeoh, tinggi giler...tak payah la aku tayang gmbr aku ngan dia... sentap i tau



 pastu amik mtr g Mong Kok..kat situ ade Ladies Street..tmpt shopping mcm petaling street... pastikan tawar harga lebih dari separuh klu nak beli pape...

aku beli blouse... harga asal hkd239.. aku mtk hkd100 jer.. memula dia tak bagi...biaselah..tektik jer sumer tu..last2 aku dpt hkd110...hahaha...maaflah, badan dah penat, mmg tak larat nak shot picture dah...huhuhu..sbb tempat tu ala2 Petaling Street la klu kat KL...

 ni adalah blouse yg baru beli tu..tak basuh dah terus pakai..haha...tak payah samak pun kan...kikiki

tetiba teringat baju yg Ezuwan Ismail (fasion designer) buat utk Leuniey Natasya tu...mcm...mcmmm...
haaa..kan!!!...aku ckp mcm....

tshirt HK dorang jual hkd100- 3 helai...ko mtk la sampai dpt 5-6 helai.. tp aku tak beli pun tshirt hk...sbb aku tak pakai tshirt lengan pendek...

kat ladies street tu ade 1 kedai makanan halal..sebesar2 tanda halal dia kat depan kedai tu... tempting giler tgk mat saleh mkn roti naan...ktrg mkn briyani...


4th day 

hari last dah...so sempat pusing2 kat shopping complex sekitar hotel tu jer... sempat gak lah shopping kan... yg untung ialah Sofea jer..haha.. semua yg kiut miut berlambak2 kat sana...

tshirt superman & tribal legging tu beli kat kedai sebelahhhhh hotel.... nice kan?? terus je pakai..haha.. haiclips tu beli kat Disneyland Shop kt HKIA.. ku masih ingt lagi harganya HKD50.00



Sunday, June 2, 2013

Cuti-cuti Hong Kong

Salam..

lama giler nk buat update kat blog nih...berhabuk...pape jerlah...demi korang2 yg aku sayang, aku gigih mengrefresh memory2 daun pisang masa kat hong kong...

sbnrye, excited pun tak habis lagi ni...klu buat update ms tgh excited ni mmg best..sb mcm2 nak citer...kan kan....

memula, yg korang nak tau pasal g Hong Kong ni tips...tips jalan2 kt Hong Kong City...

Satu, kena booked tiket flight (atau sesapa yg rs leh sampai dgn kereta..gi lah..nnt jgn lupe update kat blog korang k..haha...tak kelakar). Masa aku gi aritu, AIRASIA buat promo....RM199 sehala g Hong Kong...aku ape lagi, mmg ade nafsu tak sabar bile tgk tiket ala2 promo gitu kan...terus aku rembat tiket..mmg aku tak kasi can dah... yg bestnye, aku slalu beli tiket tu pastu baru aku citer kat hubby nk g HK...nak g Disneyland...mulalah laki aku pening kepala sbb nk kejar bercuti lagi beberapa bulan kan...bulan berapa aku bli tiket? bulan march...mmg sakan aku berjalan tahun ni, Jan gi Vietnam..Feb gi Singapore..ok, balik pada cerita asal...

aku ni jenis berjalan mmg tak penah pakai tourist guide, 1 sebab utama aku nk jimat...buat ape byr memahal kt guide tu?? bersepah tips berjalan2 ade kat blog...google jer la....

lepas tu, silakan booking hotel mana yg korang rasa paling best... aku dok hotel Silka Far East Hotel, booking kat Agoda. Meh nak citer pasal hotel ni, 1 - dekat sgt dgn MTR then keliling hotel tu bersepah convenience store...andaikata malam2 nk cari ape2 boleh turun jer..jalan kaki jer...jgn malas...lagi 1, hotel ni ade perkhidmatan free shuttle nk ke airport...jgn amik hotel punye mati kena byr HKD110 per pax...mtk je hotel antar g ke MTR amik Airport Express....

tiap kali aku gi berjalan obersi ni mmg aku booking hotel kat agoda jer...boleh byr guna Maybank2U jer...ai takde kredit card uols.....ai mane mampoooo nk guna kredit card ni sumer....hahaha....

lepas dah dpt info, korang tetapkan tempat mana korang nak pegi dan bape ari nak pegi.. aku pegi 4 hari- 3 mlm...mmg dari pagi sampai ke mlm la ktrg pulun berjalan...ko sanggup?? giler tak sanggup? ape ingt free ke naik kapatebang memahal tu??? sakit pinggang tengkok sumer ade tau tak....

jangan lupe tiket disneyland, terpulang nk beli tiket kat hotel ke, kt stesen MTR ke..asalkan tiket tu sah...online pun boleh...  harga boleh tgk kat sini   Tiket Disneyland

seharian suntuk dari 10 pagi sampai 10 mlm, pastikan korang ade sepenuh tenaga nk cover semua tempat... aku citer terang2, aku tak sempat cover semua..anak aku dah penat....

tapi ktrg kuar dari park tu pukul 8 mlm....masa tu sedang elok fireworks show tu start..bukan ape, dahla penat kan..malas nak bersesak2 dalam tren tu...anak plak dah start buat perangai seribu satu macam.... pasni, tunggu awak umur 12 thn baru kite gi balik tmpat ni..mama tak larat!!!... yg penting anak2 happy... anak aku adalah org paling happy antara ktrg semua sbb anak aku mmg giler tgk mickey...siap nk bawak balik minnie yg besar tu..yg kecik tak main hokayyy.....

nnt aku buat post lain pasal disneyland, madame tassauds, avenue of stars tu plak okeyh.....

anak aku muka masam jer....hadoilahhhhh...45 mins tau papa queue nk bergamba ngan tikus2 ni tau.....

Saturday, June 1, 2013

hai...blogging guna smartphone

alkisah...lappy sedang demam... camana nk type laju2...cmana jgk nak upload pict bebyk kt blog???

post ini try and error jer...klu rs sedap type kt sini, nnt aku buat guna tablet jer....daaa...